Nekpijn
Nekklachten komen erg veel voor. Gemiddeld krijgt een huisarts 7 patiënten per week die klachten hebben aan de nek. Ongeveer 80% van de mensen ervaart een keer klachten van rug en/of nek. Nekklachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een slechte houding, stress, overbelasting, na een ongeluk (whiplash, hersenschudding) of door slijtage. Veruit de meeste nekklachten zijn gerelateerd aan houding. Een hele werkdag voorovergebogen achter de computer zitten is niet goed voor de rug en nek. Ook komen steeds meer ongelukken met hoge impact voor in het verkeer, bijvoorbeeld een autobotsing, ongeluk met de fiets of een val met de motor.
Nekklachten gaan vaak gepaard met hoofdpijn, spierverkramping in nek- en schouders, pijn of stijfheid tussen de schouderbladen en uitstralende pijn in de arm-of hand. Daarnaast kunnen ook kaakklachten, een pieptoon of suis in de oren (tinnitus), aangezichtspijn of duizeligheid voorkomen bij nekklachten.
Behandeling
Na aanleiding van het onderzoek wordt bepaald hoe het behandelplan er voor uw specifieke klachten uit gaan zien. Het kan zijn dat het eerst nodig is om correcties of manipulaties uit te voeren van de nek-en rug om de bewegelijkheid te verbeteren. Vervolgens zullen we in veel gevallen oefeningen en tips geven om de nek- en rug te versterken, zodat we klachten in de toekomst kunnen verminderen of voorkomen. Een preventieve aanpak maakt deel uit van het behandelplan. Van nekpijn afkomen is een ding, maar voorkomen dat het terug komt is een ander.
In de richtlijn van de NHG (Nederlandse Huisartsen Genootschap) omtrent nekklachten wordt manipulatie ook opgenomen. Dit geeft aan dat manipulaties of correcties wetenschappelijk effectief zijn bij verschillende klachten aan de wervelkolom.