Arm- en schouderklachten
Armklachten hebben verschillende oorzaken. In veel gevallen is het een overbelasting van de schouder, elleboog of pols. Uitstralende zenuwpijn kan echter ook armklachten geven. In dit geval ligt de oorzaak veelal in de nek (zie nekklachten).
Schouderklachten
Het schoudergewricht is een ontzettend mobiel gewricht en vaak doelwit van problematiek. Door de mobiliteit van de schouder zitten er veel bandjes en spieren dicht op elkaar om de kop van de schouder in de kom te houden. Deze structuren moeten perfect in balans zijn en goed samenwerken om de functie van de schouder te waarborgen. Een aantal spieren lopen onder het schouderdak door, over de slijmbeurs heen. Dit geeft vaak een pees-of slijmbeursirritaties die kunnen uitstralen naar de rest van de schouder, maar ook de bovenarm, nek en bovenrug.
De pijn is vaak scherp en stekend of zeurend van karakter en kan pijnlijk zijn met bewegingen, zoals het aantrekken van de jas, reiken boven het hoofd of het liggen op de schouder. Over het algemeen geldt bij schouderklachten dat we deze het liefst zo snel mogelijk onderzoeken en behandelen, om verdere achteruitgang te voorkomen. Schouderklachten kunnen snel verergeren en langdurig klachten geven op het moment dat u hier niets mee doet.
Elleboogklachten
De meest voorkomende klachten aan de elleboog zijn een golfers- of tenniselleboog. Deze worden ook wel epicondylitis lateralis en epicondylitis medialis genoemd. Een tenniselleboog geeft klachten aan de zijkant van de elleboog terwijl een golferselleboog klachten aan de binnenkant van de elleboog geeft.
Door overbelasting van de elleboog met bijvoorbeeld sporten (tennis, golfen) maar ook fijne bewegingen van de pols (knijpen, muizen, boren, strijken) ontstaan kleine scheurtjes in de pezen van de spier waar deze aanhechten op het bot. Bij herhaaldelijke overbelasting geeft dit een ontstekingsreactie en littekenweefsel in de pees, ook wel epicondylitis.
Elleboogklachten kunnen ook worden veroorzaakt bij de aanhechting van de biceps (voorkant van de elleboog) en de aanhechting van de triceps (achterzijde elleboog), deze komen echter een stuk minder vaak voor.
Polsklachten
Veelvoorkomende polsklachten komen door een trauma, langdurige overbelasting of slijtage van het pols- of duimgewricht. Ook carpaal tunnel syndroom komt veel voor, dit is een inklemming van de nervus medianus zenuw in een tunnel die door de pols loopt. De chiropractor kan in beide gevallen het probleem onderzoeken en dit in veel gevallen behandelen of gericht doorverwijzen.
Behandeling
Indien nodig wordt een gedeelte van het behandelplan gecombineerd met een discipline die haar expertise op een ander vlak heeft, zoals bijvoorbeeld stabiliserende oefeningen.
Na aanleiding van het onderzoek wordt bepaald hoe het behandelplan er voor uw klachten uit gaat zien. Het kan zijn dat eerst de bewegelijkheid van de rug, nek, schouder, elleboog en/of pols moet worden verbeterd middels chiropractische technieken voordat de rug klaar is om
versterkt te worden.