Staan versus zitten?

Er zijn wetenschappelijk gezien verschillende redenen waarom het beter is om te staan dan om te zitten:

  1. Gezondheid: Onderzoek toont aan dat te veel zitten het risico op obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes en kanker kan vergroten. Door te staan verbrandt u meer calorieën en verbetert u uw bloedcirculatie en spierspanning.

  2. Concentratie: Staand werken kan helpen bij het verbeteren van uw concentratie en productiviteit. Het houdt uw hersenen alert en actief, omdat uw lichaam meer zuurstof en voedingsstoffen naar uw hersenen kan transporteren. Recentelijk is er een studie uitgevoerd bij een callcenter waaruit bleek dat de werknemers die stonden tot 45% productiever waren dan de werknemers die zaten.

  3. Ergonomie: Zitten kan een negatieve invloed hebben op uw houding en rugpijn veroorzaken. Door staand te werken, verbetert u uw houding en vermindert u de druk op uw rug en nek.

  4. Variatie: Het afwisselen van staand en zittend werken kan helpen om uw lichaam en geest actief en energiek te houden. Het kan ook helpen om monotone werkzaamheden interessanter te maken.

  5. Kosten: Staand werken kan goedkoper zijn dan het aanschaffen van een ergonomische bureaustoel. Een verstelbaar bureau kan duurder zijn dan een gewoon bureau, maar het kan een goede investering zijn voor uw gezondheid en welzijn op lange termijn.

Kortom, staand werken kan verschillende voordelen hebben voor uw gezondheid, productiviteit en welzijn. Het is echter belangrijk om te onthouden dat staand werken niet voor iedereen geschikt is en dat het afwisselen van staand en zittend werken de beste optie kan zijn.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Bewust of onbewust: we zijn vanuit instinct kuddedieren. We zien vaker dat kantoormedewerkers een zit-sta bureau hebben maar desondanks blijven zitten. Totdat een of meerdere personen het verschil maken en juist wel staand gaan werken.

Vorige
Vorige

Gebruik van opiaten (pijnstillers) niet effectief bevonden tegen rug-en nekpijn.

Volgende
Volgende

Nekklachten (en hoofdpijn)?